Pristup informacijama

Kultura tajnosti u Hrvata

GONG u suradnji s hakerima aktivistima i udrugom Aktivacija radi na razvoju internetske platforme Pitaj.to koja bi omogućila građanima da vrlo jednostavno tijelima javne vlasti postavljaju pitanja, zahtjeve za informacijama, po uzoru na AsktheEU platformu. Software koji će se koristiti -Alavateli je besplatan i treba ga samo prilagoditi hrvatskoj verziji. U GONG-u se nadaju da će do kraja godine imati popis svih tijela javne vlasti s mail adresama njihovih službenika za informiranje, jer samo to nedostaje da se ubaci u softver kako bi stranica mogla funkcionirati. Pitaj.to bi mogao biti pomoćni alat i Povjerenici za informiranje, koja bi putem njega mogla pratiti sve upite građana.

Ciklus seminara "Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu?"

Zelena Istra je u suradnji s partnerskim organizacijama - Zelenom akcijom, Panom i Nobilisom te Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom školom za javnu upravu organizirala ciklus seminara pod nazivom «Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu? Alati za razumijevanje i primjenu transparentnog i inkluzivnog odlučivanja». Cilj seminara namijenjenih predstavnicima lokalne i regionalne uprave u Istarskoj, Karlovačkoj Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji bi je upoznati sudionike s postojećim alatima za primjenu transparentnog i inkluzivnog odnosno participativnog odlučivanja.

Seminari su se održali u Puli 24. rujna, u Karlovcu 25. rujna, Zagrebu 26. rujna i Murskom Središću 27. rujna 2013. godine.

Seminar «Informiranje i sudjelovanje javnosti: jeste li spremni za promjenu?

Zelena Istra u suradnji s partnerskim organizacijama - Zelenom akcijom, Panom i Nobilisom te Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom školom za javnu upravu organizira ciklus seminara pod nazivom «Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu? Alati za razumijevanje i primjenu transparentnog i inkluzivnog odlučivanja». Cilj seminara namijenjenih predstavnicima lokalne i regionalne uprave u Istarskoj, Karlovačkoj Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji je upoznati sudionike s postojećim alatima za primjenu transparentnog i inkluzivnog odnosno participativnog odlučivanja.

Seminari će se održati u Puli 24. rujna, u Karlovcu 25. rujna, Zagrebu 26. rujna i Murskom Središću 27. rujna 2013. godine.

Udruge pripremaju izvješće o provedbi Arhuške konvencije u Hrvatskoj za razdoblje 2011.-2013.

Aktivnost praćenja provedbe Arhuške konvencije ima za cilj vrednovati mjere, aktivnosti i instrumente njene provedbe radi daljnjeg unapređenja i razvoja prava javnosti na pristup informacijama, prava na sudjelovanje u odlučivanju i pristup pravosuđu u pitanjima okoliša.
Države potpisnice dužne su dostavljati Tajništvu Arhuške konvencije izvješća o provedbi svake tri godine. Izrada Nacionalnih implementacijskih izvješća priprema je za sastanak stranaka potpisnica Arhuške konvencije. Sljedeći sastanak stranaka održava se krajem lipnja i početkom srpnja 2014. u Maastrichtu, pa je rok za dostavu Nacionalnog implementacijskog izvješća za razdoblje od 2011. do 2013. godine.1. prosinac 2013.

Predstavljanje IPA projekta Zelene Istre "Dijalogom s civilnim društvom do boljeg okoliša"

Ured za udruge Vlade RH je u petak 14. lipnja 2013. u suradnji sa Zelenom Istrom organizirao u Društvenom centru Rojc panel raspravu na temu „Civilno društvo, EU fondovi i održivi razvoj“. Rasprava je bila prigoda za upoznavanje šire javnosti s nedavno započetim projektima koji se provode unutar IPA 2010 sheme bespovratnih sredstava „Potpora organizacijama civilnoga društva u razvoju, provedbi, promicanju i praćenju provedbe politika održivog razvoja i zaštite okoliša''.

Projekt Zelene Istre «DIJALOGOM S CIVILNIM DRUŠTVOM DO BOLJEG OKOLIŠA» jedan je od 3 projekta koji su dobili potporu EU i koji je bio predstavljeni na panel raspravi.

Stranice