Informacije i materijali sa seminara

Seminar "Kako koristiti Aarhušku konvenciju za zaštitu prostora i prirode" (Pula 2. i 3. lipnja 2016.)

Samo javni nadzor nad radom tijela javne uprave može osigurati dobro javno upravljanje i transparentno odlučivanje. Dobro je poznat koruptivan način kojim se upravlja prostorom, poznato je i kako se upravlja morem ili vodnim resursima i kakve to pogubne posljedice ima ne samo za okoliš nego za društvo u cjelini. Zato se nekoliko udruga iz Hrvatske odlučilo na provedbu projekta pod nazivom "Povećanje transparentnosti u upravljanju prostornim i vodnim resursima", za što su sredstva dobile od Europske unije.
Pročitajte kratki pregled seminara i zaljučaka...


Radionica o javnoj nabavi i koncesijama

Radionicu o javnoj nabavi i koncesijama organizirala je Zelena Istra 10. i 11. studenog 2014. godine u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u Puli. Predavanja su držali mr. sc. Vuk Vuković iz Zagrebačke škole ekonomije i managementa, politologinja mr. sc. Ivona Mendeš, ekonomist dr. sc. Vladimir Cvijanović i Dunja Mickov iz Zelene Istre. Na radionici je sudjelovalo 20-ak predstavnika organizacija civilnog društva.

Cilj radionice bio je osposobiti sudionike za praćenje postupaka dodjele koncesija i javne nabave, odnosno upoznati sudionike s osnovnim sastavnicama i mehanizmima sustava javne nabave i koncesija. Očekivani rezultati radionice su udruge osnažene za korištenje institucionalnih mehanizama za nadzor javne nabave i koncesija te bolje razumijevanje, kao i veća transparentnost, odnosno manji koruptivni potencijal ovih sustava.

Vuk Vuković govorio je na radionici o povezanosti političke korupcije i javne nabave te je polaznicima radionice predstavio vlastito istraživanje o javnim nabavama u 300 gradova i općina u periodu od 2009. do 2011. godine. Vuković je ukazao i na korisne i praktične alate za istraživanje javne nabave poput Integrity Observers ili Vjetrenjača.
Prezentacija - Vuković

Ivona Mendeš prezentirala je institucionalni i pravni okvir sustava javne nabave i koncesija (Zakon o javnoj nabavi, Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu). Kroz radioničarski dio polaznici su naučili više o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i Upravi za sustav javne nabave.
Prezentacija - Mendeš

Vladimir Cvijanović govorio je o bitnom utjecaju javne nabave na održivost ekonomije te je naglasio važnost uvođenja kriterija zelene javne nabave koja doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova, porasti demokratičnosti u odlučivanju, ekonomskom oživljavanju te većoj zaposlenosti.
Prezentacija - Cvijanović

Dunja Mickov je pokazala kako se alat Monitoring Assistant može koristiti u praksi. Ovaj alat razvio je Transparency International USA, a omogućava nam identificiranje nepravilnosti u postupcima javne nabave. Primjenu ovog alata predstavnica Zelene Istre testirala je na dva slučaja javne nabave – dodjelu autocesta u koncesiju i blagdansko ukrašavanje u gradu Puli. Radionicu je organizirala Zelena Istra u okviru projekta "Prema okviru za zaštitu javnih i zajedničkih dobara" kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Prezentacija - Mickov


Trening "Pravne mogućnosti zaštite okoliša i kako se njima koristiti”

Zagreb, 2. do 4. prosinca 2013.
Trodnevni trening "Pravne mogućnosti zaštite okoliša i kako se njima koristiti” vodili su pravni stručnjaci iz Zelene akcije Željka Leljak Gracin i Enes Ćerimagić te prof. Lana Ofak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Na treningu su sudjelovali predstavnici 20-ak udruga za zaštitu okoliša, ali i studenti upravnopravnog dijela Prava okoliša na pravnom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu. Cilj treninga bio je postizanje veće moći udruga u zahtijevanju poštivanja prava koja proizlaze iz Arhuške konvencije, a očekivani rezultati veće razumijevanje okolišnog prava i udruge osnažene za korištenje pravnih instrumenata. Od izuzetne je važnosti da okolišne udruge budu upoznate s pravima koja proizlaze iz nacionalnih propisa utemeljenih na Arhuškoj konvenciji. Praćenje provedbe prava koja proizle iz Arhuške konvencije uglavnom je svedeno na udruge i upravo one svojim djelovanjem na tom području brinu da se prava u praksi i poštuju. Međutim, sudska praksa na tom području još je slaba. Da bi se potaknulo korištenje pravnih instrumenata u zaštiti okoliša, udruge moraju biti upoznate s pravima na pristup informacijama i sudjelovanje u donošenju odluka na području zaštite okoliša, kao i o pravnim mogućnostima i kako se njima koristiti. Ponekad se pravo na informiranje i sudjelovanje ne mogu ostvariti bez pristupa pravosuđu.
Detaljnije o seminaru, program i materijali...


Ciklus seminara "Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu?"

Pula 24. rujna, Karlovac 25. rujna, Zagreb 26. rujna, Mursko Središće 27. rujna 2013. godine.
Zelena Istra je u suradnji s partnerskim organizacijama - Zelenom akcijom, Panom i Nobilisom te Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Državnom školom za javnu upravu organizirala ciklus seminara pod nazivom «Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu? Alati za razumijevanje i primjenu transparentnog i inkluzivnog odlučivanja». Cilj seminara namijenjenih predstavnicima lokalne i regionalne uprave u Istarskoj, Karlovačkoj Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji bi je upoznati sudionike s postojećim alatima za primjenu transparentnog i inkluzivnog odnosno participativnog odlučivanja.
Detaljnije o seminaru, program i materijali...


Trening u Clientearthu za pravnike zaposlene u okolišnim udrugama

Brisel 4. do 7. lipnja 2013.
Trodnevni trening za pravnike držali su osnivač Centra James Thornton, direktor Aarhus centra Ludwig Kramer i Anais Berthier stručnjakinja za europsko okolišno pravo – među najboljim pravnim stručnjacima u Europi. Jamesa Thorntona je časopis "New Statesman" proglasio jednim od 10 ljudi koji mogu promijeniti svijet, a "The Lawyer" jednim od 100 najboljih odvjetnika u Ujedninjenom kraljevstvu. Veliki uspjeh postigao je u SAD-u gdje je dobio 80 tužbi protiv korporacija koje su kršile Zakon o zaštiti voda. Ludwig Kramer se smatra jednim od vodećih stručnjaka za okolišno pravo u Europi. Njegov životopis sadrži 30-godišnju karijeru suca u Njemačkoj, 20 izdanih knjiga o europskom okolišnom pravu i rad na preko 50 univerziteta u Europi i SAD-u. Anais Berthier također je zaposlena u ClienEarth Aarhus Centru gdje se specijalizirala za europsko okolišno pravo s fokusom na pravo na pristup nevladinih organizacija europskim sudovima, te na povećanje transparentnosti rada europskih institucija. Pravnici ClienEartha su prenijeli informacije i iskustva hrvatskim kolegama te ponudili suradnju u slučajevima koji će se voditi u Hrvatskoj.
Detaljnije...
Program
Training programme ClientEarth
Materijali
EU environmental law and its enforcement.pptx_.pdf