Mogu li građani utjecati na izradu prostornih planova – panel diskusija, DHB Pula, 10.9.2015., 18:00 sati

U tijeku su izmjene Prostornog plana Istarske županije odnosno javni uvid u prijedlog plana i Stratešku studiju utjecaja na okoliš. Premda postupak traje od 2009./2010. godine, građani se uobičajeno u javnu raspravu o prijedlogu izmjena uključuju tek u posljednjoj fazi, kada je mogućnost značajnijih korekcija gotovo isključena i kada se legitimitet traži u zadovoljenju zakonske forme javne rasprave a primjedbe u pravilu odbijaju.

Može li biti drugačije? Možemo li kao društvo napredovati, učiniti taj iskorak pa umjesto peticija i prosvjeda, ogorčenja i potpunog gubitka vjere u sustav, netransparentnosti i koruptivnog ponašanja pokušati krenuti putem dijaloga i osluškivanja volje građana – koji de facto predstavljaju i oživotvoruju javni interes.

Na ta pitanja ćemo pokušati odgovoriti na panel diskusiji 10. rujna 2015. godine koju u 18:00 sati organiziramo u kavani Mozart Doma hrvatskih branitelja u Puli. Stoga vas ljubazmo molimo da se odazovete našem pozivu i sudjelujete u diskusiji na temu mogućnosti građana da utječu na postupak izrade ili izmjena Plana.

Planirani format predviđa 4-5 uvodničara koji će u maksimalno 7 minuta iznijeti svoje stavove i na taj način stvoriti temelj i smjer diskusije, u kojoj mogu sudjelovati svi priusutni.

Panel diskusiju planirali smo ad hoc, u skladu s objavljenom, nažalost samo 15-odnevnom, javnom raspravom, pa su i rokovi za prijavu vrlo kratki. Molimo sve koji žele sudjelovati da nas obavijeste na email dusica.radojcic@zelena-istra.hr jer je broj sjedećih mjesta u kavani Mozart ograničen.

Panelisti koje pozivamo (i još uvijek čekamo njihovu potvrdu) su građani iz Umaga, Marčane i Pule sa svojim iskustvima, osoba odgovorna za izradu Plana u Istarskoj županiji, Župan IŽ, predstavnici izrađivača plana – Zavoda za prostorno uređenje IŽ, predstavnici ovlaštenika izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš – Urbis d.o.o.

Naglasak i zaključci ovog panela trebali bi biti u vezi sa željenim ili mogućim promjenama u clju većeg doprinosa građana u izradi prostornih planova.

Content type: