Zelena Istra u projektu razvojne pomoći na području sudjelovanja javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš u Kini

U sklopu projekta "Reguliranje i promocija sudjelovanja javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš u odabranim provincijama u Kini", koji Zelena Istra provodi u suradnji s talijanskim institutom EURAC i tri kineska instituta koji se bave okolišnim znanostima, od 8. do 10. listopada 2013. održani su sastanci partnera na projektu u Jinanu (Provincija Shandong) i Kunmingu (Provincija Yunnan). Na sastanku je bilo riječi o zaključcima istraživanja slabosti sudjelovanja javnosti u postupcima PUO u Kini, o preporukama za unaprjeđenje zakonodavstva i prakse na tom području, te o treninzima za udruge i tijela javne uprave u ciljanim provincijama planiranima u ožujku 2014. Organizacija treninga, na kojima bi se kineskim dionicima trebala prenijeti najbolja europska praksa na području sudjelovanja javnosti u postupcima PUO, u nadležnosti je Zelene Istre.

Projekt "Reguliranje i promocija sudjelovanja javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš u odabranim provincijama u Kini" dio je programa razvojne pomoći koju Europska komisija pruža Kini putem EuropeAid programa. Značajno je kako je Zelena Istra, poput nekih drugih organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, znala iskoristiti mogućnosti te je od primateljice pomoći Europske komisije, kad je obrazovanje i podizanje vještina u pitanju, promijenila svoju poziciju u pružateljicu razvojne pomoći. Takvi uspjesi predstavnika organizacija civilnog društva podižu ugled Hrvatske kao zemlje razvijenog civilnog društva, a njima se ostvaruju i ciljevi uključivanja organizacija civilnog društva u europske procese.

Više o projektu potražite ovdje: http://egpeia.caep.org.cn/Default.aspx

Content type: