Tužba protiv TE "Plomin C" potvrđena kao ozbiljna prepreka realizaciji ovog štetnog projekta

Na Upravnom sudu u Rijeci 19. lipnja 2013. održano je prvo ročište u postupku protiv Ministarstva okoliša i prirode (MZOIP) zbog izdavanja ekološke dozvole za izgradnju termoelektrane (TE) "Plomin C". Tužbu protiv MZOIP-a su podnijele udruge Zelena akcija i Zelena Istra te nekoliko građana s područja Labinštine. Tužbu protiv MZOIP-a podnijela je i Istarska županija.

Skandalozno je da je MZOIP iz proceduralnih razloga tražio odbacivanje Greenpeacove analize o utjecaju na zdravlje TE "Plomin C" u kojoj je primjenom metodologije Europske agencije za okoliš procjenjeno kako će ova TE u 40 godina rada zbog onečišćenja uzrokovati čak 680 ljudskih smrti te preko 2.600 napadaja astme svake godine. Na taj način je MZOIP pokazalo da im realizacija ovog HEP-ovog štetnog projekta važnija od zdravlja građana.

Također, sud je uvažio zahtjev udruga i građana da se na iduće ročište u svojstvu svjedoka pozove dr.sc. Davor Škrlec, koji je obnašao dužnost predsjednika Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš TE "Plomin C".

HEP-ov odvjetnik je tražio okončanje postupka već na današnjem ročištu zbog posljedica koje ovaj proces ima na potencijalne ulagače u TE "Plomin C". Sud je odbacio taj zahtjev zbog prethodnog odugovlačenja postupka od strane HEP-a.

Pozivamo novu upravu HEP-a da napravi zaokret u dosadašnjoj politici te odustane od TE "Plomin C". Podsjećamo, ova TE je štetna za zdravlje, ekonomski je neisplativa, vodi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, u suprotnosti je s prostornim planom Istarske županije te na globalnoj razini doprinosi klimatskim promjenama.

Iduće ročište u ovom postupku održat će se 11. listopada 2013. u 09:30.

Content type: 
Kategorija: