Nakon motovunskog, srušen i projekt golfa na Srđu

Povodom presude Visokog upravnog suda kojom su ukinute nezakonite Izmjene i dopune prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije pomoću kojih je projekt na Srđu narastao sa 100 na 310 ha, prenosimo u cijelsti priopćenje Inicijative Srđ je naš:

Dubrovnik, 19. prosinca 2014.

U ime udruga Domovina, Eko-omblići i Baština koje su pokrenule zahtjev za ocjenom ustavnosti medijima su se obratili Jadranka Šimunović, Đuro Capor i Luko Piplica.
Današnju konferenciju za medije organizirali smo povodom presude Visokog upravnog suda kojom su ukinute nezakonite Izmjene i dopune prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije iz 2006. godine. Na današnji dan, prije osam godina, četiri udruge s područja Dubrovačko-neretvanske županije predale su zahtjev za ocjenom ustavnosti Izmjena i dopuna PPU DNŽ. Presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu potvrdila je da smo bili u pravu sve ove godine kada smo tvrdili da je projekt na Srđu nezakonito narastao sa 100ha na 310ha, kako bi se investitoru, devastacijom prostora putem prekomjerne izgradnje apartmana i vila, omogućilo stjecanje nepripadajuće zarade, iskorištavanjem pozicije Dubrovnika kao zaštićene svjetske baštine.
Odmah po formiranju nove županijske vlasti, nakon razrješenja Povjerenika, organizirali smo prosvjed pred vijećnicom i tražili stavljanje van snage Izmjena i dopuna PPU DNŽ iz 2006.
Nadležne institucije- urbanističku inspekciju, resorna ministarstva i ministre/ice, premijere, predsjednika Josipovića, MUP, DORH - pravovremeno smo upozorili na ove nezakonitosti, međutim nijedna od tih institucija ništa nije poduzela da nezakonite izmjene prostornih planova ukinu. Štoviše, susreli smo se s neprestanim otporom političkih struktura koje su u službi ovog projekta omalovažavale i minirale instrumente demokracije poput referenduma, primjedbi građana u postupcima donošenja UPU-a za Srđ ili Rješenja o prihvatljivosti za okoliš. Presuda pokazuje da je nezakonit način bio jedini način da se isplanira i u prostorne planove ugura megalomanski apartmanski projekt u neposrednoj blizini UNESCO-ve baštine.

U nadolazećem razdoblju poduzet ćemo korake ka ukidanju odluka koje su donesene na temelju ovih nezakonitih izmjena, a koje omogućuju realizaciju špekulantskog projekta apartmanizacije Srđa. Smatramo da su u pravnoj državi, sukladno načelu zakonitosti, sve odluke donesene na temelju nezakonite odluke također nezakonite.

Trebale bi nas brinuti prve reakcije gradonačelnika Vlahušića koji je najavio da će se zatražiti mišljenje ministarstva graditeljstva, koje je kao što znate u HNS-ovoj ministarskoj kvoti. Ovo isto Ministarstvo je ovom projektu od vitalnog značaja za HNS ionako pružalo svu potrebnu institucionalnu i medijsku potporu. Da je postojala najmanja namjera da Ministarstvo u skladu sa zakonom riješi pitanje nezakonitih izmjena do sada bi to već bilo učinilo, a ne izdavalo rješenja o inspekcijskom nadzoru prema kojima je sve u vezi prenamjena obuhvata na Srđu bilo legalno. U demokracijskim društvima volja građana se treba poštovati, a ministarstva RH ne bi trebala služiti nametanju građanima volje mešetara zemljištem i korumpiranih političara. Svoje mišljenje o projektu apartmanizacije Srđa građani Dubrovnika jasno su pokazali na referendumu 2013. godine kada se 84% izjašnjenih građana usprotivilo ovakvom projektu. Sada je na predstavnicima županijske vlasti da konačno ispoštuju stavove građana i urbanističke struke te Srđ počnu planirati sukladno zakonu te potrebama i interesima građana Dubrovnika.

Content type: 
Kategorija: