KONCESIJA JE KRIVI SMJER - MILIJARDE OD CESTARINA IZGRAĐENIH AUTOCESTA MORAJU OSTATI HRVATSKOJ

Priopćenje povodom započinjanja prikupljanja potpisa za referendum protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju

Inicijativa “Ne damo naše autoceste!” započinje i u Istri s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju u subotu 11. listopada. Prikupljanje će trajati do 25. listopada 2014.

Još se mnogi sjećaju da je tisuće građana/ki poklanjalo svoj novac, a neki čak i cijele ušteđevine za izgradnju autocesta. Četrdeset i četri godine smo gradili autoceste, a sada ih Vlada želi pokloniti nekome da na njima idućih četrdeset godina zarađuje. Autoceste su naša vrijedna imovina koja svake godine donosi državi profit od preko milijardu kuna. Umjesto da na tome zarađuje država, Vlada predlaže da taj profit odlazi stranim korporacijama. Ako se isplati koncesionaru, isplati se i nama.

Nije istina da ne postoje druga rješenja za otplatu nastalog duga! Koncesija je samo jedan od mogućih modela monetizacije duga – i to najgori. Zbog kratkoročne dobiti daje se imovina koja dugoročno stvara zaradu. Vlada nije razmotrila NITI JEDAN DRUGI MODEL monetizacije, kao što je npr. izdavanje obveznica niti je pristupila reprogramiranju duga. Ništa nije učinjeno niti na ukidanju prakse političkog kadroviranja u upravljačkim strukturama autocesta. Samo ukidanjem političkog kadroviranja i efikasnijim upravljanjem autocestama možemo ostvariti velike uštede, a reprogramiranjem duga mogli bismo u isto vrijeme zadržati i zaradu od naših autocesta.

U Istri se okupila platforma za zaštitu javnih dobara koju čine pojedinci/ke, inicijative, organizacije i sindikati koji su se udružili kako bi spriječili rasprodaju te predložili bolja rješenja za upravljanje zajedničkom imovinom. Organizacijski odbor inicijative «Ne damo naše autoceste!» u Istri čine Centar za građanske inicijative Poreč, Čarobnjakov šešir, Nezavisni cestarski sindikat, platforma Pilula, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, Tranzicijska Pula, zadruga Praksa i Zelena Istra. Pomoć u organizaciji prikupljanja potpisa pružaju mnoge druge organizacije i pojedinci/ke.

Prikupljanje potpisa organizirano je u 11 gradova Istre, a građani će svoju podršku incijativi moći potpisati na sljedećim lokacijama:

PULA – Tržnica Pula (Narodni trg 9), tržnica Veruda (Tomassinijeva ulica –Trg kralja Tomislava), ispred Konzuma na Stoji, ispred Konzuma u Šijani (bivši Mercator), ispred Društvenog centra Rojc
BUJE - Istarska 15 (ispred Konzuma)
BUZET – Trg Fontana
PAZIN – Trg slobode i ispred Spomen doma
LABIN – Trg labinskih rudara (kraj tržnice)
POREČ – Gradska tržnica i Trg slobode
ROVINJ – Trg maršala Tita i Trg na lokvi
NOVIGRAD – Mandrač
UMAG – ispred Pučkog učilišta (Trgovačka 6)
ŽMINJ – parking Industrijske zone samo 12.10.2014. za vrijeme manifestacije Steet race
TINJAN - na ulazu lokacije održavanja samo za vrijememanifestacije Dani pršuta 18. i 19.10.2014

Za svaku grešku ili lošu odluku Vlade posljedice ćemo snositi mi - građani. Zato vas pozivamo da se usprotivite nerazumnoj odluci Vlade da se odrekne važne poluge za kreiranje ekonomske budućnosti Hrvatske odnosno da potpišete zahtjev za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju. U proteklih 20 godina izgubili smo mnoge strateške resurse, ne dajmo sada i autoceste! Što će biti sljedeće – vode, obala, otoci, šume?
Pozivamo građane i da nam se pridruže volontiranjem na štandovima na kojima će se prikupljati potpisi. Svi zainteresirani mogu nam se javiti na referendum.autoceste.istra@gmail.com

Content type: