Pulska gradska vlast onemogućila pravo govora građanima - građani napustili javnu raspravu

Nakon prvog neuspješnog pokušaja organiziranja javnog izlaganja u sklopu 15-odnevne javne rasprave o izmjenama Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja grada Pule, Grad Pula je 12.11.2013. organizirao drugo javno izlaganje na kojem se okupilo oko 500 zainteresiranih građana. Neuobičajeno veliki interes Puljana za sudjelovanje u javnoj raspravi izazvali su planovi gradske prave za potpunu turistifikaciju i privatizaciju poluotoka Muzil veličine jedne petine grada.
Građani su bili iznenađeni oduzimanjem prava na civiliziranu i demokratsku komunikaciju odnosno mogućnost postavljanja pitanja jedino na papiriću koji je bio dostavljen nadležnom pročelniku, što je onemogućavalo repliku ili diskusiju. Pročelnik Škuflić dodatno je uzrujao građane nevještim sricanjem upućenih pitanja, paušalnim odgovorima i nepristojnim izvikivanjem naredbi "sjedi" i "smiri se". Pošto je izostao bilo kakav suvisli odgovor na mnoga pitanja građana, te kada su shvatili da ne samo da ne postoji diskusija već im je, zapravo, zabranjen i gotov, na poziv predstavnice Zelene Istre oko 90% prisutnih demonstrativno je napustio javno izlaganje.

Vezani tekstovi:

"Na tribini o prostornim planovima za Muzil građani podržali Inicijativu Volim Pulu" http://www.zelena-istra.hr/?q=node/1288

"Okupacija Pule u 18 rupa"
http://www.zelena-istra.hr/?q=node/1277

"Građani okupirali gradsku vijećnicu - rasprava o Muzilu odgođena"
http://www.zelena-istra.hr/?q=node/1282

"Poziv građanima da se uključe u javnu raspravu o budućnosti Muzila!"
http://www.zelena-istra.hr/?q=node/1275

"Hoće li Muzil pasti bez glasa"
http://www.zelena-istra.hr/?q=node/1268

Content type: