GRAD PULA USPIO U NAUMU – NA IZLAGANJU O IZMJENAMA GUP-a 16. SRPNJA NIJE SE POJAVIO NITKO

Nitko osim predstavnice Zelene Istre, koja je prisutne predstavnike Grada upozorila da je sasvim jasno da organizirati javnu raspravu o ciljanim izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i Urbanističkog plana uređenja Max Stoja usred ljeta u 16:00 sati, kada su ljudi na godišnjem, na poslu ili su tek svršili s poslom pa žure kućama na ručak i odmor, zapravo znači učiniti sve da se ispoštuje zakon, ali oteža i onemogući građanima da čuju i pitaju. Izlaganje su izvršile dvije predstavnice izrađivača plana, tvrtke Urbanistica i Zagreb, a u vijećnici su bila prisutna i dva predstavnika tvrtke Istra cement nekretnine, koja je platila izmjene UPU-a Max Stoja prema vlastitim potrebama.

Duboko smo korumpirana zemlja a pogodovanje odabranima prilikom izrade prostornih planova samo jedna od manifestacija. Reflektor javnosti na procese koji se rade u sjeni ili mraku pri tome nije nikako poželjan.

Podsjetimo se, devastirano područje zatvorenog kamenoloma Max na Stoji bilo je idealno za smještaj novog gradskog pročistača otpadnih voda, no IDS-ova je gradska vlast odlučila to postrojenje smjestiti na najmanje prikladnu lokaciju u gradu – u najljepšoj rekreacijskoj zoni i omiljenoj gradskoj šetnici i plaži Lungomare. Tako su se na području iscrpljenog kamenoloma, dijelom u vlasništvu tvrtke Istra cement nekretnine mogli smjestiti i sadržaji koje je ta tvrtka zatražila (investitor je objasnio da će trgovački centar u kamenolomu biti izgrađen do 15. listopada 2016.). Predstavnici Grada, izrađivača plana i investitora nisu predstavnici Zelene Istre željeli odgovoriti na pitanje o postotku zemljišta u vlasništvu Istra cement nekretnina u odnosu na obuhvat plana, obrazlažući da je taj podatak javan i dostupan na intenetu. Nisu joj suvislo odgovorili ni na pitanje o kriterijima za izmjenu plana u dijelu koji se odnosi na povećanje maksimalne visine trgovačkog centra na 37 metara odnosno na 9 etaža i izgradnju rotora prema trgovačkom centru (odgovor je glasio da se prema analizama to ispostavilo kao optimalno rješenje), kao ni na pitanje o tome na čiji će se račun urediti okoliš trgovačkog centra koji će se graditi unutar devastiranog kamenoloma. Investitor je objasnio da će on sam platiti uređenje unutar vlastite čestice, a odgovor o uređenju preostalog dijela kamenoloma je izostalo.
Na Trgu kralja Tomislava će se prema rješenju koje odabrano na natječaju 2013. godine u prvoj fazi graditi garaža, a zatim tržnica i društveni dom. Pitanje o tome zbog čega je garaža u prvoj fazi, a ostali sadržaji u drugoj fazi, također nije dobilo smisleni odgovor.

Dodatna zanimljivost je kako je novinar Goran Rojnić u Glasu Istre od 18. srpnja 2014. prenio vijest o javnom izlaganju – na kojem nije uopće bio prisutan. Diktiranje Grada Pule novinarima Glasa Istre opće je poznata činjenica, a ova apsurdna vijest još jedan od dokaza.

PrilogVeličina
Image icon Fotografija_javno_izlaganje.JPG330.42 KB
Content type: