Nova tužba protiv termoelektrane Plomin C

Zelena akcija ustavnom tužbom nastavlja pravnu bitku protiv termoelektrane (TE) „Plomin C“ na uvozni ugljen. Navedenom tužbom Zelena akcija i Zelena Istra ulaze u novu fazu kampanje protiv ovog štetnog projekta te najavljuju intenziviranje aktivnosti u narednom periodu.
Ustavnom tužbom osporava se presuda Upravnog suda u Rijeci kojom je bila odbačena naša tužba Zelene akcije i Zelene Istre protiv okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode te se ujedno osporava i sama okolišna dozvola. U tužbi Ustavnom sudu svoj stav argumentiraju time što Upravni sud nije smio ne razmatrati činjenicu da Plomin C očito nije u skladu s prostornim dokumentima. Ako je propisano da se postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš provodi za postupke koji su u skladu s prostornim dokumentima, onda je Sud morao dopustiti dokazivanje da Plomin C nije u skladu s tim dokumentima. Na taj je način Sud de facto uskratio pravo na tužbu jer argumenti tužitelja nisu suštinski razmotreni.

Podsjetimo, TE „Plomin C“ imao bi izrazito negativan utjecaj na zdravlje građana. Prema analizi koju je napravio Greenpeace, koristeći istu metodologiju koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, procijenjeno je da bi onečišćenje zraka uzrokovalo preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C“ bio bi odgovoran za čak 680 statistički preuranjenih smrti. Osim toga, odveo bi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu, s obzirom da nemamo vlastitih nalazišta ovog prljavog energenta. Ovaj projekt je i ekonomski neisplativ, ponajviše zbog obveze plaćanja emisija CO2 u skladu sa shemom trgovanja emisijama Europske unije, što znači da bi u konačnici rezultirao s višim cijenama električne energije za građane. Osim toga, TE „Plomin C“ projekt je za kojeg postoji vrlo nizak interes investitora. Iako je bivši ministar gospodarstva Čačić sredinom 2012. izjavljivao kako je za ovaj projekt zainteresirano 50-ak tvrtki iz cijelog svijeta, trenutno još samo dvije tvrtke razmatraju financiranje ovog projekta. Zbog niskog interesa, rok kojeg su potencijalni investitori imali za dostavu obvezujućih ponuda do kraja listopada produljen je do kraja travnja 2014.

Vjerujemo kako ćemo našim aktivnostima zaustaviti ovaj okolišno i ekonomski neprihvatljiv projekt te da će Vlada napokon usmjeriti energetsku politiku u smjeru razvoja energetske učinkovitosti i iskorištavanja ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije.

Content type: 
Kategorija: